Tiszta csapda!

Ismét sikerült levelet váltanom a GKM-mel, miután megtaláltam végre a Tisztaszoftver program költségvetési sorait. Mindenkinek ajánlom az utolsó kérdést, és a rá adott választ. Az illetékes szakfőosztálytól érkezett válasz alapján fogadja szíves tájékoztatásul az alábbiakat.

 1. A honlapjukon található (http://www.gkm.gov.hu/data/cms1071597/5mft.zip fájlban ihm_uvegzseb_netto_otmillio_marcius.pdf fájlban, illetve http://www.gkm.gov.hu/data/cms1071618/5mft.zip fájlban az uvegzseb_2_I_II_ho.pdf fájlban) rendre a kimutatás első három, illetve 17-19. sorának van-e bármilyen köze a tisztaszoftver programhoz? Konkrétan ezek a tisztaszoftver program költségvetési sorai.
 2. A fenti három/hat szerződéssel kapcsolatban kíváncsi lennék a szerződés pontos tartalmára is. A licenszek biztosítása érdekében egy többoldalú szerződéses konstrukciót kellett kialakítani az alábbi módon:
  1. az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Microsoft által 2005. március 30-án aláírt Microsoft Campus és School szerződés, és a mellékletét képező szintén 2005. március 30-án aláírt Microsoft Campus Előfizetői Megrendelés valamint a két Microsoft School Előfizetői Megrendelés.
  2. a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a Rufusz Computer Kft. és a Minor Rendszerház Zrt. között létrejött Keret-megállapodások
  3. az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Rufusz Computer Kft. (Campus és School) valamint a Minor Rendszerház Zrt. (School) által megkötött Egyedi Szállítási Szerződések.
  Ezen szerződés biztosítják Magyarország teljes közoktatásában és felsőoktatásában, valamint a hallgatók és oktatóik otthonában a legális szoftverhasználatot.
  .
 3. A második fájl 18-19. sorában szereplő két szerződés netán csak gépelési hiba, vagy valóban mind a két szerződés a Rufusz Computer Kft-vel történt? A választ lásd fentebb.
 4. Továbbá érdekelne, hogy a Minisztérium tervezi-e meghosszabbítani a tisztaszoftver programot, és ha igen, akkor milyen módosításokat terveznek a programban. A tisztaszoftver program nem állhat meg, ez ugyanis az illegális szoftverhasználatot jelentené, amit a Magyar Kormány nem támogat. A program folytatásában mindenképpen lesznek változások, ezek vizsgálata jelenleg is folyik. A 2008-ra vonatkozó új licenszek beszerzésével kapcsolatos stratégiai tervezés (a szabad forráskódú szoftverek igény szerinti bevonásával) jelenleg is zajlik. Amint lesznek erről eredmények úgy a sajtón keresztül tájékoztatjuk a nyilvánosságot is.

További oldalak: 1 2

5 Responses

 1. adaniel szerint

  Na most ezzel mit akarsz mondani?

 2. Windows NT szerint

  Szia

  Inkább a GKM-nek a szabad szoftvereket kellene elsőbségben részesíteni pl: ubit osztogatnának a nebulóknak és a sulikba is valamely linux disztit pl: ubit telelpítenének és a cégek is ezzel előtelepítve szállítanák a gépeket a sulikba.

  Ennek mi az előnye az, hogy nem húznak ki az adófizető honpolgárok zsebéből fölös milliárdokat, hanem igy ingyenes szabad szoftverekkel oldanák meg ezt a kérdést. Nem azt mondom, hogy minden suliba ne legyen Microsoft os és office, de ne minden tanterem minden gépén.

  Így mindenki jól járna Bill Gatest-ék is részesülnének a bevételből, de a legtöbb gépen és iskolában és a tanárok/tanulók otthonában is linux lenne telepítve, így az adófizetők is jobban járnának mert nem kellene microsoft os-re és egyéb MS szoftverekre milliárdokat költeni, ráadásul megvalósulna a tisztaszoftverprogram is. Persze ehhez az is kellene, hogy a windowsra megírt játékprogikat linuxra is implementálnák, mert játékra úgyis illegális windowst használnának, ha jól tudom a Campus szoftverek is csak egy ideig működnek viszont linuxal elkerülhető lenne a későbbi illegális szoftverhaszálat pl: suli befejezte után.

  Üdvözlettel: Windows NT

 3. Viktor szerint

  Sajnos jól tudod. A Campus licensz az én olvasatom szerint csak addig érvényes, amíg diák vagy. Utána anélkül, hogy bármit is tennél illegális szoftverhasználóvá válsz. Egyszer ezt említettem egy Microsoft alkalmazottnak, aki válaszában kihangsúlyozta, hogy nem jogász (én sem vagyok az), de ő úgy értelmezte a licenszet, hogy az első újratelepítésig legálisan használod a számítógépet.

  Dani, ezzel csak annyit akarok mondani, hogy a tisztaszoftver egy, a sulinethez hasonlóan szép példája a jó szándékú, de rosszul megvalósított állami programoknak.

  Gondoljuk végig, hogy várhatóan csökken-e az illegális szoftverhasználat?
  Természetesen a diákok körében csökkenni fog, hiszen ők megkapják legálisan. Azonban a Microsoftnak elemi érdeke, hogy a diákok használják az ő programját, ugyanis a legtöbb ember nem vállalja be egy oprendszer megtanulásának váltási költségeit. Erről több közgazdasági cikk is szól, fölösleges vitatni, hogy a Microsoftnak elemi érdeke a lopott szoftver, ha ezzel elősegítheti, hogy a legális szoftvereinek is nőjön az elterjedtsége. A diákok szerintem pont ebbe a körbe esnek, vagyis butaság őket támogatni. (Ezt alátámasztandó ajánlom figyelmedbe a prohardveren is megjelent cikket.)

  Ezek után maradnak a vállalkozók és munkavállalók. A kisvállalkozók eddig is, ezután is illegális szoftvereket használnak, hiszen a tisztaszoftver programnak semmi hatása sincsen rájuk. Na jó, talán mégis. Miután ők sem ismernek más rendszereket, és az alkalmazottaik sem, ezért a tisztaszoftver program még rontott is a helyzetükön, mert az alkalmazottak ragaszkodni fognak a megtanult oprendszerhez.

  Ezen túl nem nehéz észrevenni, hogy ma a számítógépek jelentős részére előretelepített OEM Windowst pakolnak. Nem tudom, hogy ezt a piac szülte-e vagy valamilyen szabályozás, de biztos vagyok benne, hogy ez sokkal értelmesebb módon eredményez tiszta szoftvereket, mint a tisztaszoftver program.

 4. Laci szerint

  Ha az iskolák az így elszórt pénzt évente megkapnák /több 10 milliós összeg szerintem évente sulinként!/ akkor majd ők döntenék el, hogy mit vásárolnak rajta /hardver,szoftver/. Mellékesen az én sulimban a pályázatokon kapott gépek oem windows-sal telepítettek voltak tehát kétszer fizettünk.

 5. Abraham Tihamér szerint

  Érdekes a Tiszta Szoftver Program…

  Én azt hallottam, hogy lehet már használt (újrahasznosított) licenceket legálisan venni, és adott esetben ezeket használni “upgrade” alapnak.
  Ez igaz? Tudtok erről valamit?
  A http://www.hasznaltszoftvereladas.hu/ oldalon van pár említés erről.

  üdv: ÁT

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>