Tényellentétes érvek és az APEH

Tegnap a Fridi is foglalkozott az APEH-BSA megállapodással. Ezek szerint, habár az APEH csak adózással kapcsolatosan vizsgálódhat, de ugyebár a szoftvervásárlásnak is vannak adóvonzatai, ezért a két szervezet közös célja, hogy illegális drága szoftver helyett legális drága szoftvert használjunk. (Az egyik szervezetnek sem célja, hogy legális olcsó szoftvert használjunk.) Így a jövőben a vállalati adóellenőrzések során együtt fog működni a BSA-val, és ha az adókötezettség vizsgálata során egyéb bűntény is felmerül, akkor az APEHnek kötelezettsége a feljelentést is tenni.

Én itt egy dolgot alapból nem értek. Addig oké, hogy az adózáson keresztül a két szervezet célja összeér. De azt már nem értem, hogy ezt miért kell egy évre kőbe vésni? Mit is nyer itt a BSA? A nyilatkozat szerint gyakorlatilag semmit kivéve az adóellenőrök képzésén keresztül elért megnövekedett eredményességet, hiszen az APEHnek eddig is kötelezettsége volt feljelentést tenni, ha bűntényt vélt felfedezni.

De ez csak az első kérdés volt, a második a szegény lebuktatott kisvállalkozók védekezéséről szól.

Azon gondolkoztam el, hogy védekezhet-e valaki azzal, hogy ő valójában nem csal el adót, akkor amikor lopott szoftvert használ, mert a lopott szoftver alternatívája nem kizárólag a legális drága szoftver, hanem a legális szabad szoftver is. Sőt, valójában sokkal inkább alternatívája! Így a bíróság amikor a büntetés alapját akarja megállapítani, akkor valójában hibásan hivatkozik az illegálisan használt program piaci értékére.

A szoftverrendőrség ténykedése egyébként azért is visszás, mert a BSA tagjai közül sokan éppen azzal értek el nagy piaci részesedést, hogy nem akadályozták meg a termékeik szabad másolását. Ez valójában teljesen egyértelmű, gondoljunk csak bele, hogy kinek volt a leginkább érdeke, hogy az otthoni gépeken is Windowst, Microsoft Officet és a pdf-et használjunk. Ha pedig egyszer otthon ehhez szokik hozzá a felhasználó, akkor az irodában is ezt várja el, ahova viszont már az ellenőr is könnyen bejut.

Új infó: a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérésére nyilvánosságra került az eredeti megállapodás, a TASZosok pedig gyorsan elemezték is a szöveget.

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>