Szabad szoftver és szabvány stratégia

Az alábbi levelet a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központjának küldtem:

Tisztelt EKK,

a magyarorszag.hu és honlapjuk olvasása alapján habár valamilyen képem már van az előző (2002-06) és így a jelenlegi kormány szabad szoftverekre vonatkozó politikáját illetően, ugyanakkor kettő-három kérdésben szeretnék részletesebb információt is kapni.

Egyrészről tudomásom szerint több ország is rendelkezik szabad szoftverek közigazgatási alkalmazásáról szóló policy-ajánlással, amelyet az alsóbb közigazgatási egységek gyakorlatilag előírásként kezelnek. Hasonló hazai anyagot sehol sem találtam, pedig igazán üdvözlenőnek tartanám.
Még akkor is, ha az EZ IDABC bizottságával szembe menve nem támogatná egyértelműen a szabad megoldásokat, legalább lenne miről beszélni.

Másrészről megkülönböztetve a szabad szoftvert a szabad szabványtól kiemelten érdekelne az Open Document Format hazai, közigazgatási alkalmazási lehetősége, és a kormány erről alkotott véleménye. Konkrét leszek; úgy érzem, hogy a hazai közigazgatás rövidlátása (és talán leterheltsége miatt) nem veszi észre, hogy a zárt szabványok a közigazgatásra milyen veszélyeket hordoznak, és biztos vagyok benne, hogy ennek ellenére a közigazgatás 99%-a még ma is zárt szabványokban menti el irodai munkáját.

Harmadrészről kérem adjanak egy kimerítő választ (fél éve már próbálkoztam ezzel a kérdéssel, és akkor csak igen vitatható válaszokat kaptam) arra a kérdésemre, hogy a tisztaszoftver program keretében miért csak a szabadalmazott szoftvereket támogat a Magyar Állam, miközben a sajtóközlemény a nyílt forrásról is megemlékezik. Miért nem kérik ki a hazai nyílt forrást támogató közösség véleményét, ha már pénzügyi támogatást nem is nyújtanak neki. Ugyanezen kérdésem másik fele, hogy Önök szerint mit az a Microsoft az évi cirka 1 milliárd forintért, és mit adna ugyanezen összegért például a Magyar Linux Egyesület (vagy bármely más nyílt forrású szoftvert nyújtó egyesület).
A fenti kérdésem megválaszolása során kérem térjenek ki a nyílt forrás prágrai támogatásának egyik motivációjára: showing citizens that there are no economic, moral or ethical excuses for using illegal software since OSS is an alternative to proprietary software (http://ec.europa.eu/idabc/en/document/5150/470). Ezzel szemben a magyar álláspont valahogy úgy hangzik, hogy fizessük ki a hallgatók törvénytelenségét, aztán amikor végeznek a tanulmányaikkal, akkor majd csak lesz velük valami (a licensz három évente, illetve a tanulmányok végeztével lejár, vagyis észrevétlenül válnak jogszegővé a frissdiplomások).

Várom válaszukat!

Néhány link, amelyekből tájékozódtam:

One Response

  1. Edukált kommunikációs blog » Blog Archive » Re: Szabad szoftver és szabvány stratégia szerint

    […] Megjött a válasz egy korábbi levelemre, a válasszal én teljesen elégedett vagyok, bár sikerült elérniük, hogy egy újabb levelet is küldjek. Persze most nem az Elektronikus Kormányzati Központnak, hanem a GKM-nek (az IHM utódja). De inkább jöjjön a válasz, abból kiderül az is, hogy miért és milyen tartalommal küldtem az újabb levelet. […]

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>