Re: Európai és magyar versenyképesség

Antal Dani rövid versenyképességről szóló bevezetője szerintem több ponton is hibás, illetve nem eléggé megalapozott.

Statisztikák
Látom te is belesétáltál a szokásos hibába az EUs statisztikák értelmezésekor.

Az Eurostat szerint a tavalyi reálgdp növekedés (az előző évhez képest) az EU különböző “szintjeiben”, vagyis rendre az eu27, eu25 és az eu15-ben, illetve viszonyításként az usában: 2,9; 2,9; 2,7 és 3,3 százalék.

Persze az új csatlakozók csak 2 százalékponttal húzták fel a átlagos növekedést, de tartok tőle, hogy ez a két százalékpont nem a liszaboni stratégia eredménye, hanem pusztán a gazdasági felzárkózásé. Persze ettől még a 2,7 is szép teljesítmény, különösen a 2005-ös 1,5 százalékos növekedés után.

Magyarország

Azzal kapcsolatban pedig, hogy Magyarország megítélése szélsőséges-e vagy sem, talán nem csak az egyes évi eredményeket kellene nézni, hanem ezek trendjét is. Ahogy te is írod például a csehek már voltak sereghajtók, most mégis előttünk vannak. Szerintem ez a trend az aggasztó, de szerencsére többek közt a Magyarország Holnap is éppen erre keres megoldást.

Liszabon

Egyébként szerintem is heroikus munkát öl az EU az innováció fellendítésébe. Gyakorlatilag naponta botlok újabb és újabb honlapokba, amelyek valamilyen módon a liszaboni célokat kívánják elősegíteni. Tegnap éppen azon gondolkoztam, hogy ez már kezd egy kicsit sok lenni. Lehet, hogy egyszerűen máshogy kellene próbálkozni. Persze annyira nem ismerem az egyes programokat, hogy valóban meg tudjam ítélni a hatásukat, így konstruktív ötletem sincsen.

2 Responses

  1. adaniel szerint

    Nem szerettem volna misztifikálni a versenyképességi célokat, inkább arra akartam felhívni a figyelmet, hogy az Európai Uniónak van erre vonatkozóan egy közös politikája, amiről mintha a magyar gazdaságpolitika nem venne tudomást. Azzal is egyetértek, hogy az EU versenyhátránya az USA-val szemben tartós, és a lisszaboni politika ezen nem tudott jelentősen változtatni, viszont az is biztos, hogy az EU tavaly sokkal jobban teljesített a globális versenyben, mint a lisszaboni célok kitűzése óta bármikor.

  2. adaniel szerint

    Itt a teljesebb verzió, szerintem ez alapján jobban lehet vitatkozni, gyertek!

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>