Re: drog dekriminalizálás

Mióta az Independent bocsánatot kért az elmúlt években a kannabisz dekriminalizálásáért tett erőfeszítéseiért itthon mindenki ismét vagy azért veri a mellét, mert ő ezt már korábban is megmondta, vagy azért mert az Indepentent valójában csúsztat. Az általam olvasott cikkek közül egyetlen egy bekezdést tartottam csak valóban relevánsnak, ami szintén az Index cikkből származik:

drogpolitikánknak a dohány- és alkoholpolitikához hasonlóan a használat szabályozására és az ártalmak megelőzésére kellene koncentrálnia, nem pedig a használat mint olyan betiltására. Az illegális drogokat az alkohollal, a dohánnyal és a receptre kapható gyógyszerekkel együtt, egységes keretben kellene szabályozni (Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért Drogpolitikai programfelelőse)

De szerintem a lényeget még ők sem fogták meg igazán. Habár a politikusaink nem képesek abban egyezségre jutni, hogy merre kriminalizáljanak, attól még igazán próbálkozhatnának legalább a potenciális felhasználókat (lehetőleg torzítatlanul) felvilágosítani a drogok ma ismert hatásairól. Miután pedig a potenciális felhasználók jelentős része ma valamelyik oktatási intézmény tagja, ezért ez nem is teljesen lehetetlen.

Vagyis szerintem a drogpolitikában ma huszadrangú kérdés, hogy kit, mennyire büntetünk. Mert habár ez egy nagyon fontos elvi állásfoglalás a döntésképtelenség nem fogja megoldani a problémát, Ezért inkább legyünk pragmatikusak, és foglalkozzunk nagy erőkkel a megelőzéssel! Ez már csak azért is fontos lenne, mert például a vonzó holland helyzetre mutogatóknak is illene felismerniük, hogy a drogliberalizációt sok-sok éven keresztül készítették elő a többnyire a fiatalok felkészítésével, oktatásával.

Persze az még mindig kérdés, hogy mi lenne ma Hollandiában, ha végül nem liberalizáltak volna. De mi itt még nem tartunk.

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>