népharag, törvények, szellem és palack

Íme eljött a web2 kora! Tegnap a digg.com honlapját saját felhasználói tönkretették, mert a honlapot üzemeltetők nem engedtek a felhasználók nyomásának. Mára virradóra a digg alapítója meghajlott a fogyasztói akarat előtt, és ezzel vállalja, hogy cégét bíróság elé fogják rángatni.Mi a digg.com?

Miután kicsi hazánkban nem kifejezetten ismert, ezért kezdjük egy rövid bemutatóval. A digg.com egy olyan honlap, ahova bárki beküldhet egy általa érdekesnek tartott cikket (pontosabban annak linkjét). Ha pedig ugyanazt a cikket többen is beküldik, akkor ezt a rendszer a cikkre adott szavazatknént értelmezi, és az adott cikket egyre előrébb sorolja.

Ezek után a lusta böngésző a digg-et megnyitva gyorsan értesülhet az adott nap legfontosabb híreiről, hiszen sokmillió ember nem tévedhet. (Persze ehhez nem árt nagyban érdeklődni a technológiai újítások iránt, mert a diggelők többségét is ez érdekli. De azért vannak más kategóriák is.)

Mi volt a gond tegnap?

Néhány hónappal ezelőtt valaki feltörte a HD-DVD titkosítási technológiáját (DRM-jét (Digital Rights Management)), ez azt jelenti, hogy megszerzett egy számsort, aminek a segítségével a DVD-filmet titkosítás nélkül is tudja másolni.

Tegnap a digg.com címlapjára került egy cikk, ami tartalmazta ezt a kódot. Ezek után a honlap kapott egy “Cease and Desist” levelet, amit az USA jogászai szoktak küldözgetni, ha valakit meg akarnak ilyeszteni. Egy ilyen levélben felhívják az ember figyelmét, hogy a szerintük jogaikat sértő tartalmat távolítsd el. Ezek után a jogban különösebben nem képzett honlapszerkesztőknek dönteniük kell, és a legtöbb esetben engednek a nyomásnak. Tegnap a digg is ezt tette, de a felhasználók ezzel nem értettek egyet.

Egymás után jöttek a kódot tartalmazó beküldések, és a honlap működése többször is akadozott. Mára a honlap alapítója belement a kód nyilvánossá tételébe.

De mi lesz itt holnap?

Először is valószínűnek tartom, hogy a digg azzal fog védekezni, hogy ő mindent megtett. Ami igaz is, hiszen gyakorlatilag erőfeszítéseiben működésképtelenné tette a honlapját. Ezek után csak a felhasználóit cseszegethetik, ami persze nem is lesz nagyon nehéz, hiszen mint minden komoly honlap a digg is minden felhasználójának tudja legalább az e-mailcímét és minden beküldött cikk beküldőjét. Vagyis a diggnek talán nincsen mitől félnie.

Vajon a felhasználóknak van-e? Szerintem azoknak, akik tegnap erősködtek, és küldözgették az újabb és újabb cikkeket most lesz néhány álmatlan éjszakájuk, és néhányukat biztosan perbe is fogják majd. De “a szellem már kiszabadult a palackból”! Tegnap viszonylag egyértelművé tette egy alulról szerveződő közösség, hogy egyes kérdésekben nem tűri meg a felülről jövő logikát. (Hasonlóan a fájlcserélő szolgáltatásokhoz.) Erre kétféle választ lehet adni: bele lehet egyezni, ami a jogrend átformálását igényli vagy olyan szinten kell most büntetni, hogy a jövőben senkinek se jusson eszébe, hogy egy ellenkezni mer.

Ez a második lehetőség valójában nagyon kemény kérdés, mert egy magát szabad országnak valló állam (jelen esetben az USA) állampolgárait mások elrettentéseként kell, hogy elítélje egy olyan időszakban, amikor a technológia fejlődése egyre inkább lehetővé teszi a hasonló megmozdulásokat. Vagyis az elrettentésnek valószínűleg nem lesz nagy hatása.

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>