Linux 2. - kényelem

Néhány általam kedvelt beállítás, amelyek egyike-másika talán neked is hasznos.

Openoffice

Sokan azért félnek a Linuxra váltani, mert ott nincsen Microsoft Office. Ez így először is nem igaz. Másodszor pedig az OpenOfficetól sem kell félni!

Persze ettől még néhány beállítás kifejezetten jól jön. Ezek egyike Kubuntu alatt a KDE nyomtatórendszere, így egy helyen lehet minden nyomtatót adminisztrálni. Ezt az spadmin program segítségével lehet beállítani. A program az openoffice-szal együtt települt a gépedre, de azért nem egyszerű megtalálni. Ebben lehet segítségedre a locate spadmin parancs. A részletekről az openSuSE honlapján olvashatsz.

Konqueror szolgáltatások-menü
Ezek után jól jönne, ha a fájlok megnyitása nélkül is tudnánk nyomtatni. Erre is van egy nagyon egyszerű lehetőség. Habár az OpenOfficeból gyönyörű pdf fájlokat lehet készíteni, ehhez el kell indítani a programot. Ezzel szemben a KDE nyomtatóját használva csak “félig elindítva” is készíthetünk PDF fájlokat, vagy nyomtathatunk hagyományosan. Ehhez ki kell egészíteni a Konqueror szolgáltatásmenüjét. Ennek érdekében másold a mellékelt fájlt a ~/.kde/share/app/konqueror/servicemenus könyvtárba.

Alapértelmezett böngészőBiztos vannak akik a Konquerorral is elégedettek, én nem tartozom közéjük. (De különösen szeretem a Konquerort egér nélkül használni!) Ezért Firefoxot használok, ugyanakkor el kell ismernem, hogy míg a Konqueror gyönyörűen használja a legtöbb KDE alkalmazást honlapokba építve is, ez a Firefoxra nagyon nem igaz. A helyzeten azonban azért lehet javítani!

  • Videók lejátszása: sudo aptitude install kaffeine-mozilla Ezek után majd a honlapokba épített videók egy különálló Kaffeineben fognak megnyílni.
  • Videók lejátszása2: előfordul ugyanakkor, hogy néha közvetlenül a videóra mutató linket szeretnél megnyitni. Ezek jellemzően mms://-rel kezdődnek. Az mms protokollt a Firefox alapból nem tudja használni, de könnyű erre megtanítani! Ehhez nyisd meg az about:config oldalt, és keress rá a network.protocol-handler.app.mms sorra. Ha még nincsen ilyen sor, akkor jobb egérgombbal hozz létre egy új karakterláncot, és értékként állítsd be a kaffeine elérési útját: /usr/bin/kaffeine . Ezek után keress ár a network.protocol-handler.external.mms sorra, ennek az értékét (logikai) pedig állítsd igazra (true).
  • Amarok szkriptLast.fm streamek lejátszása: A fenti módszerhez hasonlóan a lastfm protokoll használatát is meg lehet tanítani a Firefoxnak. Természetesen a last.fm-hez inkább az amarokot használjuk. Még jobb, ha egy kis scripttel nem felülírjuk az aktuális lejátszólistát, hanem csak hozzáfűzzük a linkkel jelölt fájlt.
  • KDE nyomtatók használata: az OpenOfficehoz hasonlóan a Firefox sem szeret azonnal együttműködni a KDE-vel nyomtatás terén. Itt szintén az about:config oldal lehet a segítségünkre. Most keressünk rá a print.printer_PostScript/default.print_command sorra, és itt állítsuk át az értéket kprinterre.

Végül néhány általam nagyon kedvelt Firefox kiegészítés:

Konversation - freenode azonosító

Ha bármilyen számítógépes témában elakadsz, akkor néhány perc Googleozás után próbálkozz a kubuntu IRC csatornáján. Itt néha jól jön, ha regisztrált felhasználó vagy, ami valójában semmilyen kötelezettséggel sem jár, pusztán egy általad választott nevet biztosít neked (többé-kevésbé).

Éppen ezért megéri az azonosítást is automatizálni. Ezt Konversationben a következő lépésekkel érheted el:

  1. Indítsd el a Konversation-t, és jelentkezz be a lépj be a kubuntu csatornára.
  2. Lépj át az Ubuntu IRC csatornára (mindenféle általános üzenetek vannak rajta), és itt add ki a következő parancsot /msg NickServ register jelszó, ahol a jelszó az általad választott jelszó. Ekkor az aktuálisan beállított felhasználónevedet fogod regisztrálni (ha még nem foglalt).
  3. Most kattints az F8-ra, és az Auto Identitás részben add meg szolgáltatásként: NickServ, jelszó: a te jelszavad.

RSIBreak

Ha netán néha azt érzed, hogy fáradt a csuklód, akkor ez könnyen lehet, hogy a számítógépezéstől van. Ez ellen az egyetlen módszer a pihenés. Az RSIBreak programmal ezt könnyen elérheted, a program ugyanis, ha sokáig egyhuzamban használod a gépet, akkor felszólít, hogy inkább pihenj, és a beállításoktól függően ezt akár ki is kényszeríti. Telepítéshez: sudo aptitude install rsibreak.

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>