Linux 1. - telepítés

Miután az elmúlt időszakban a környezetemben többen is váltottatok Linuxra, és ilyenkor örömömre gyakran az én segítségemet kértétek, ezért most megpróbálom alaposabban is összeszedni, hogy mit-hogyan tud egy átlagfelhasználó megoldani Linux alatt.

Először is egy dolgot jegyezz meg: az első néhány héten sokat kell majd olvasnod. Az első olvasmányban ennek az okait is megtudhatod, de inkább láss is neki!

Mielőtt nekilátnál a telepítésnek tudnod kell, hogy ma a számítástechnikában minden nagyon gyorsan elavul. Éppen ezért elképzelhető, hogy amikor ezt a cikket olvasod, akkor én már nem a Kubuntu Linuxot ajánlom neked, hanem valami mást.

A telepítés után

A Linux ideológiája miatt a telepítés még maradnak olyan hiányosságok, amelyeket pótolni szeretnél. Az alábbi feladatok elvégzéséhez minden esetben nagy segítséget nyújt az ubuntuguide.org honlap. (Igazából az alábbi lista célja, hogy ne használat közben érjenek meglepetések. Egyébként folyamatosan másokat fogok hivatkozni.)

 1. Egy használható sources.list fájl
  • a /etc/apt/sources.list fájl tartalmazza azokat a helyeket, ahol a csomagkezelő programod (Adept) frissítéseket és új programokat fog keresni;
  • ez azt is jelenti, hogy Linux alatt nem kell a netről külön letöltögetni mindenféle install.exe fájlokat; ha teheted, mindig a csomagkezelő segítségével telepítsd a programokat, így a biztonsági frissítésekről is automatikusa értesülni fogsz;
  • keress rá a sources.list szövegre az ubuntuguide-on, és cseréld le a sajátodat az általuk ajánlottra. Figyelj arra, hogy a gedit helyett kate-t írj. (A Gedit a Gnome, a Kate pedig a KDE jegyzettömbje.)
  • Ne felejtsd el a végén futtatni a sudo aptitude update parancsot. Így a géped azonnal tudomást fog szerezni az újonnan “hozzákapcsolt” programokról.
 2. Firefox
  • a Firefox alapvetően Gnome alkalmazás, ezért KDE alatt külön kell telepíteni: sudo aptitude firefox
 3. Java és Flash
  • keress rájuk (JRE, Flash) az ubuntuguide-on, és kövesd az útmutatást.
 4. MP3, DVD
 5. WPA-támogatás
  • erre természetesen csak akkor van szükséged, ha wireless hálózatot is szeretnél használni;
  • a wpa-támogatást a wpa_supplicant program nyújtja, ami alapból telepítve van, de külön be kell állítanod;
  • töltsd ki az /etc/wpa_supplicant.conf fájlt a wpa_passphrase <ssid> <password> program kimenetével, ahol az <ssid> helyére írd az általad használni kívánt hálózat nevét, a
   <password> helyére pedig a wpa-kulcsot.

Végül csatolok még egy listát az általam jelenleg telepített programokról. Ezek egy része könnyen lehet, hogy téged egyáltalán nem érdekel majd, de ha van hozzá kedved, akkor böngészd végig őket.

A saját gépeden telepített csomagok és a fenti lista különbségét az alábbi parancsokkal tudod könnyedén megnézni.

COLUMNS=200 dpkg -l >~/csomagjaim.txt
diff <viktor-csomagjai.txt> ~/csomagjaim.txt

Itt a kimenetben a “>”-lal kezdődő sorok mutatják azokat a csomagokat, amelyek a te rendszereden telepítve vannak, az enyémen viszont nem, a “<” nyíl pedig azokat mutatja, amelyek az én gépemen megtalálhatóak, nálad viszont nem. Könnyen lehet, hogy pusztán eltérő verziókat használunk, ebben az esetben mindkét nyíllal fogsz közel azonos tartalmú sort találni.

2 Responses

 1. pawn shop las vegas 89123 szerint

  pawn shop las vegas 89123…

  Edukált kommunikációs blog » Blog Archive » Linux 1. - telepítés…

 2. asCocknllvwj szerint

  http://sildenafilgeneric.ru/ - sildenafil

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>