LaTeX

A LaTeX egyesek szerint egy fölösleges program, hiszen OpenOffice-szal is lehet dolgozatot írni, mások szerint a LaTeX azonban nélkülözhetetlen, ha sok egyenletet, hivatkozásokat és profi kinézetű dolgozatot szeretnél. Persze LaTeX-et haszálni egy kicsit nehezebb, de ha szükséged van rá/szeretnél megtanulni, akkor a következő programok ebben sokat segíthetnek.

Telepítendő csomagok:

 • tetex-base
 • latex-ucs
 • kile
 • kviewshell
 • kdvi
 • latex-beamer

.

Ez a cikk nem kíván egy LaTeX útmutató lenni, arra vannak más oldalak. Itt csak egy Linux alatt működő LaTeX szerkesztőfelületet, és annak néhány finomságát szeretném bemutatni.

tetex

Ez a LaTeX általános programcsomagja Linux alatt. Minden továbbihoz szükséged lesz rá.

UTF-8 támogatás

Miután az (K)Ubuntu alapértelmezett karakterkiosztása az UTF-8, amit a LaTeX alapból nem kezel, ezért egy külön LaTeX csomagot is telepíteni kell, ha ékezetes karaktereket (pl: magyar szöveget) is szeretnél használni a dolgozatodban. Ez a csomag a latex-ucs.

Később a tex fájlban a következő parancscsal tudod használni: \usepackage[utf8x]{inputenc}

Kile és Emacs

A Kile a KDE LaTeX-szerkesztője. Nagyon sokmindenben segíti a szöveg írását, és én ma ezt használom, ugyanakkor mindenképpen meg kell említeni az Emacs LaTeX módját, ami egy talán a Kile-nál is teljesebb felület. Ugyanakkor hátránya, hogy meg kell szokni az Emacs viszonylag fapados kinézetét és számtalan furcsaságát. Én itt leginkább a Kile-lal fogok foglalkozni, mert azt ismerem jobban, és elsősorban az a célom, hogy néhány talán nem teljesen egyértelmű lehetőségre hívjam fel a figyelmet.

Kile/Sablonok

A Kileban lehetőséged van saját sablonok elkészítésére. Ez különösen ajánlott, hiszen így nem kell minden egyes alkalommal beírnod a tex fájlba az általad kedvelt, és használni kívánt csomagok listáját.

Kile/QuickPreview

Miután a Kile meg sem próbál WYSIWYG szerkesztő lenni, ezért különösen a képleteknél nehéz észrevenni az elütéseket. Ezt könnyíti meg a Quick Preview lehetőség, amihez pusztán ki kell jelölnöd a megjeleníteni kívánt szövegrészt (lehetőleg egy értelmes egységet), majd az egér jobb gombjával előhívott helyi menü segítségével kiválasztani a Quick Previewt. A funckió működéséhez szükséged lesz a kviewshell és a kdvi csomagokra is.

LaTeX-beamer

Ha netán még a szövegszerkesztésnél is jobban ódzkodsz a prezentációkészítéstől, miközben a LaTeX-kel már megbarátkoztál, akkor neked találták ki a LaTeX-beamer csomagot. Szerintem a csomag egyszerűen zseniális! Még én is gyönyörű preziket tudok készíteni vele. :)

2 Responses

 1. harp szerint

  Én a prospert ismerem, a latex-beamerrel még nem találkoztam. Elég profinak tűnik a kinézete. Találtál valami összehasonlítást, ami alapján az utóbbit választottad? harp

 2. V szerint

  Megnéztem a prosper honlapját, és nekem annyira nem jött be. Szerintem a sablonjai gyenge koppintások, de el tudom képzelni, hogy könnyebb a beamernél használni. Mondjuk a beamert se nehéz. A témába vág még egy program, amit ma találtam. Megéri ezt is megnézni!

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>