Klinghammer a felsőoktatásról

Az inforadio honlapján nyilatkozott az ELTE rektora a tandíj hatásairól. Nézzük mit is mond!

Klinghammer István úgy látja: a családok minden eddiginél jobban megfontolják majd, hogy melyik egyetemre íratják be gyermekeiket. Az iskolaválasztásnál a szülők fontos szempontja lehet a tandíj nagyságán túl az, hogy az intézmény piacképes diplomát ad-e vagy sem.

Végre! - gondolhatnánk, csak akkor azt nem értem, hogy ez miért zavarja a rektort? Később megjegyzi, hogy egyes egyetemeket/főiskolákat már ma is kizárnak az állashirdetésekből, és szerinte ez a gyakorlat megszaporodhat. Hát igen, szomorú dolog, ha az ember szar helyen tanul, és végül ezt közlik is vele. Csak azt nem értem, hogy a szar helyek miért szaporodnának. Talán mert fizetni kell értük? Hoppá, ez mintha nem stimmelne, hiszen ha fizetni kell érte és szar, akkor nem szaporodik. Vagy most mi van kedves rektor úr?

Vagy netán azért gondolkodnak majd a családfők és családanyák, mert félnek, hogy fizetniük kell? Az én egyik unokatestvérem azért nem tudott továbbtanulni, mert a felsőoktatás ingyenes volt, ingyenes felsőoktatás mellett pedig sohasem-volt-és-nem -is-lesz pénz szociális alapú támogatásra. Pedig ingyen volt, csak szegénynek már nem maradt volna pénze enni. Bármennyire is furcsa a tandíjjal kombinált szociális segély egy erősen mobilitást segítő intézkedés, és persze lesznek olyanok, akik szívni fognak, mert fizetniük kell majd, de ha ők megtehetik (és végül a diplomájuk után a fizetést is ők teszik zsebre), akkor miért ne tegyék?
A gond azokkal van, akiknek szüksége lesz majd a szociális segélyre, de azt nem fogják megkapni, éppen ezért fontos a teljesítményalapú ösztöndíjakat is felülvizsgálni. Lehet, hogy a fejlesztési részhozzájárulás (magyarul tandíj) elengedése nem elegendő ösztönző!

Szerintem a helyes rendszer az lenne, ahol a szociális segély biztosítja a megélhetést (pl: kollégiumi hely+40-50e Ft/hó), ezek után lenne a tanulmányi ösztöndíj, ami mondjuk ennek a fele lehetne. Ha pedig valaki még a köztársaságit is megszerzi, akkor aranyélete lesz, és még okosodik is!

Ja, és még egy sületlenség: a normatíva féltése. Bocsi, de ha én kifizetem a tanulmányaim költségének egy részét, akkor az állam miért fizessen neked ugyanannyit mint ma? Azért ennyire talán ő sem hülye!

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>