Ki merre fejlődik?

Az elmúlt hetekben a neten több izgalmas és szánalmas dolog is történt.

Először is az USA-ban ezerrel folyik a “Net neutrality” (Semleges háló) névre keresztelt vita. Az alapkérdés arról szól, hogy a hálózati szolgáltatók (pl: amerikai Matáv vagyis AT&T) egyes szolgáltatásoknak adhatnak-e nagyobb sávszélességet. A felvetés könnyen megérthető, ha belegondolunk, hogy mennyivel fontosabb egy internetes telefon esetében, hogy minden csomag gyorsan megérkezzen, mint egy egyszerű weblapnál vagy egy e-mail mellékleténél. Ez eddig tök egyszerűnek tűnik. Az ördög viszont itt is részlet. Mint azt Cringerly szépen elmagyarázza a változás hatására azok a szolgáltatások, amelyek nem tudnak fizetni, de jelentős forgalmat bonyolítanak könnyen akár a visszájára is fordíthatják a remélt javulást. Szóval szívás. Persze mindez itt Európában még nem kérdés, egyrészről a kapitalisták is szociálisabbak, másrészről pedig a net is kevésbé elterjedt, de várhatóan előbb-utóbb itt is fel fog merülni a kérdés. Szóval, jó lesz figyelni!

Az elmúlt hetek egy másik izgalmas híre a Microsoft, a változás és a nyíltság. Bill Gates hamarosan visszavonul, és amióta ezt bejelentették 4-5 a nyílt kód irányába tett elmozdulással is előrukkoltak. (Persze azért megijedni nem kell a Linuxnak még hosszú ideig megmaradhat ellenségként.) Például az új Officeban benne lesz egy Creative Commonsos licensz-kiegészítés, így egy gombnyomásra levédhetjük majd irományainkat. Ennél viszont sokkal izgalmasabb, hogy a Microsoft egy jelentős része a jövőben Linux alapú wifin fog kommunikálni. Szerintem kemény.

A harmadik izgalmas téma a szokásos kedvencem: nyílt szabványt a közigazgatásba. Ha minden jól megy, akkor 2007 szeptemberére az összes belga kormányzati szerv át fog állni nyílt dokumentum-formátumra. Az egyik érv, hogy a közigazgatás nem verheti csak azért költségekbe az állampolgárokat, hogy azok hozzájuthassanak a kötelező iratokhoz. Ennek megfelelően olyan formátumot kell használni, amelyhez elérhetőek ingyenes programok is. (A Windowsba épített Write nem ilyen, hiszen a Windows nem ingyenes.)

Időközben itthon nekem csak egy változás tűnt fel. A nol (dühömben nem linkelem be őket) lebutította az rss olvasóját. Mostantól már csak a címek jelennek meg, a bevezetők nem. Akit ez hozzám hasonlóan zavar, írjon nekik MOST! Mindenesetre kapják be. Biztosan zavarja szegényeket, hogy a nem túl izgalmas cikkeikre kevesen kattintanak, aminek következtében esik az oldal látogatottsága. Az persze egészen szánalmas, hogy csak ez a megoldás jut eszükbe. (Vagy inkább jellemző?)

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>