Ha már a BibTeX nem elég, itt egy teljes hivatkozáskezelő

Mióta komolyabban kell cikkeket olvasnom és megjegyeznem folyamatosan keresem a jobbnál-jobb hivatkozáskezelő programokat. Kezdetben az ember megismerkedik a BibTeXkel és néhány felhasználóbarát BibTeX szerkesztővel. Innen én viszonylag gyorsan továbbléptem a Tellico használatához, amivel egészen az utolsó hónapokig nagyon elégedett is voltam. Mígnem eldöntöttem, hogy KDE helyett inkább GNOME-ot használnék, ahol viszont a Tellico egy kicsit lassú, és érezhetően feszeng az idegen területen. Így megtaláltam a Referencer nevű “pont azt tudja, amit kell” programot, gondoltam néhány hétig. Tökéletesen lehet vele BibTeX fájlokat szerkeszteni, miközben az ember valójában csak a saját cikkgyűjteményét rendezgeti.  Ma azonban nagyot fordult velem a világ, mert ráakadtam a Zoterora!

A Zotero egy Firefox kiegészítő, ami kizárólag a felhasználó számítógépén fut. (Vagyis internetkapcsolatot sem igényel, és minden adatot helyben tárol.) De miután a böngészőben is jelen van, így például JSTOR olvasása közben az aktuális oldalt egy kattintással elmenthetjük, a hozzá tartozó PDF fájllal együtt. Ezen túl cikkeinket elláthatjuk megjegyzésekkel, hozzájuk rendelhetünk címkéket, kategóriákba rendezhetjük őket, stb. és természetesen a JSTOR mellett sok más oldalt is támogat. Alkalomadtán pedig akár OpenOffice-szal, akár BibTeX-ként is használhatjuk a Zoteroban rendezett hivatkozásainkat.

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>