Fizetni kell a tankönyvekért az általános iskolában is

Trychydts írja, hogy nem is olyan nagy gond, hogy a Kormány megszűnteti az ingyenes tankönyvellátást. Némelyik érve valóban nagyon is erős, mint a csúszópénzek megszűnése, a tudatosabb szülői magatartás, aminek eredményeként jobban működhet a használt-tankönyvpiac és jobbak lehetnek a tankönyvek. Ezzel teljesen egyet is értek. Ezen túl Trychydts azt állítja, hogy elegendő a rászorulóknak biztosítani teljeskörű tankönyvvásárlási támogatást.

Szerintem ez nem igaz. Egyrészről tudjuk, hogy a mobilitás az általános iskolán és az óvodán múlik. Ennek eredményeként a tudatosabb szülők (akik jellemzően magasabban
képzettek) jobb könyveket fognak választani gyermekeik iskoláiban (hála néked szabad
iskolaválasztás!). Ez már önmagában a mobilitás ellen hat. Ezen túl viszont én nem hiszem el azt, hogy a támogatás valóban meg fogja találni a rászorulókat, ha megtalálná, akkor miért nem vezetünk be azonnal tandíjat az általános iskolában is?

Persze itt lehetne mondani, hogy nem vagyok konzisztens, hiszen én is támogatom a felsőoktatási tandíjat, és úgy gondolom, hogy ott a rászorulók támogatása járható út. Akkor itt miért nem? Szerintem ezt a látszólagos inkonzisztenciát feloldhatjuk azzal, hogy a felsöoktatási hallgatók jellemzően tudatosabbak a felsőoktatásig el nem jutó hallgatóknál. Ennek eredményeként inkább fogják igényelni a támogatást, és így kevesebbet fog hibázni a rendszer. Sőt — miután nincsen tökéletes rendszer, ezért le merem írni –, még ha ugyanannyit hibázik is a rendszer, akkor is ennek kisebb jelentősége van akkor, ha a diákban már felmerülhet a továbbtanulás gondolata, mint akkor amikor még az a kérdés, hogy meg fog-e tanulni olvasni.

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>