Elavult csomagok - új csomagok

Nyílt forráskódú alkalmazáshoz hozzájárulni nagyon sokféleképpen lehet még akkor is, ha az embernek nincsen igazán programozói tapasztalata. Viszonylag ismert lehetőség a dokumentáció írása, az alkalmazások fordítása vagy a fórumokon, IRC csatornán történő segítségnyújtás. Ezen túl azonban néhány nagyobb alkalmazáscsomagnál (pl: Linux disztribúció, mint az Ubuntu) a programot még egy módon is megköszönhetjük, ez a backporting.

Kerettörténet

Az Ubuntu félévente jelenik meg új verzióval, ez alatt a fél év alatt is nagyon sok programhoz jelenik meg új verzió, ami ugyanakkor nem biztonsági frissítéseket tartalmaz, hanem egyszerűen csak egy fejlettebb változata a programnak. Ebben az esetben az adott alkalmazást az aktuális verzióba nem fogják beilleszteni, ami néha nagyon kellemetlen lehet. Ezt oldja meg a backporting, ami “visszaemeli” a programot a korábbi kiadásokba. A Backporting csapat segítése kb hetente 3 percet igényel, ezért sokaknak jó közreműködési lehetőség.

Hogyan működik?

Hogyan?

Ha szeretnéd kipróbálni magad, akkor először is telepítened kell a prevu csomagot
sudo apt-get prevu

Állítsd be a /etc/apt/sources.list fájlodat, hogy ismerje a következő verzió csomagjait is. Ehhez add hozzá a fájlhoz a következő sort (a gutsy részt értelemszerűen a következő verzió nevére kell kicserélni):
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu gutsy main restricted universe multiverse

Az első használat futtasd a
sudo prevu-init
parancsot.

Ezek után nyisd meg a Feisty Backporting oldalát a Launchpadon (ha másik verziót használsz, akkor itt is a másik verzió oldalát nyisd meg), majd rendezd a legfrisebb hibákat a felsorolás elejére (válaszd a legördülő menüből: newest first). Minden visszaemelésre kért alkalmazást hibaként kell bejelenteni ezen az oldalon. (Te is bátran írj be, ha a kedvenc programodnak kijön az új verziója!) Ezek után nézd meg, hogy milyen programot kellene visszaemelni, és használd a prevut!

Például, ha a Tellicot szeretnéd backportolni, akkor futtasd a
prevu tellico
parancsot. Ez egy ideig el fog tartani, mert a csomagot forrásfájlból fordítja majd a géped. Közben egy alkalommal majd a jelszavadat is kérni fogja, ekkor ezt add majd meg.

A kész fájl a /var/cache/prevu/feisty-debs könyvtárban található meg. Annak érdekében, hogy könnyedén telepíteni is tudd megéri az alábbi sorral kiegészíteni a sources.list fájlodat.
deb file:/var/cache/prevu/feisty-debs ./

Ezek után telepítsd a backportolt verziót a szokásos módon
sudo apt-get update
sudo apt-get install tellico

vagy, ha már telepítve volt az adott program, akkor
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Végül, ha minden rendben lement, akkor jelezz vissza a backporting honlapon így
+b/i/r in prevu
Ez a built (lefordult) , installed (települt) és ran (futott) rövidítése szeretne lenni.

Ha a fenti folyamatban valahol hibát kapsz, akkor a fenti b/i/r helyett hiba kimenetét másold be, a launchpadra.

A prevu karbantartása

A prevu gyakorlatilag egy teljesen különálló rendszert futtat a gépeden. Ez a rendszer idővel nagy lehet vagy egyes csomagok ütközhetnek benne. Ezért alkalmanként pucold ki a prevu által használt könyvtárakat:
sudo rm -rf /var/cache/prevu
sudo rm /var/cache/pbuilder/aptcache/*

A prevu törlése

A prevu törléséhez egyszerűen futtasd a
sudo apt-get remove prevu
parancsot, majd töröld ki a fenti két könyvtárat.

Forrás: ubuntuforums.org Backports téma

One Response

 1. Béla szerint

  Hi,
  Eléggé hülyének érzem magam. Végülis nem értem, hogy mi az a backport, amúgy egyszerüen. És miért is kell (vagy nem kell) backportolni? és miféle hibákról van szó?
  Ugyanis egy kis telepités után (jórészt, mivel pl a PGSX87X76 nevü program leirása szerint ez a GNUXA9WXR libshort elősegitését végzi…. értelmi szinten, azaz próba-szerencse módra töltögettem le progikat)
  tehát egy ilyen telepitéstől kezdve majd minden frissitésnél backportol automatikusan.
  Namost, ez jó-e nekem, vagy nem? Segitek másokat, vagy nem? A hely nem probléma, de amúgy egyszerüen, érthetően elárulnád egy néhány hónapos Ubisnak ami neked magától érthetődő?
  Üdv, és köszi:
  Béla

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>