Blokkoljuk, mert tetszik!

Válasz Tóth Benedeknek.
Szerintem ez egy nagyon izgalmas sztori (mármint nem a tiéd, hanem az allofmp3-é :) ). Egyrészről személy szerint mindenem tele van a mai elbaszott IP (intellectual property) szabályozással (pegid még nem is élek amerikában! :) ), másrészről pedig ismét lehet élvezni, hogy az elbaszott nemzeti helyi jog mit ér egy globális világban. Márpedig az köztudott, hogy nemzetközi jog a gyakorlatban nem létezik, mert minden ország (és azok drága állampolgárai) rettegnek tőle. Ha a dolgok így mennek tovább, akkor talán idővel ez is megváltozik, és akkor majd a harmadik világnak is lesz esélye az amerikát támogató amerikai segélyezés helyett (bocs, de nem találom a linket) a valódi segélyezésre. (Legalábbis egyes közgazdasági elméletek ezt állítják.)

Egyébként az igazán izgalmas kérdés szerintem Robeszé:

az igazi kérdés az, hogy árulhatja-e bárki a kiadók megkérdezése nélkül a terméküket, ha az amúgy legális az adott országban? Ha igen, akkor ennek akár már középtávon is végzetes hatása lehet a zenei kiadókra. Már most is felmerül sokakban, hogy mi szükség van egyáltalán a kiadókra, most, hogy a zenei CD gyakorlatilag végóráit éli és a zene tökéletesen forgalomba hozható elektronikus formában is.

Első gondolatra a kiadók léte abból ered, hogy nagyon nehéz megszervezni egy teljes elosztóhálózatot, miközben azért a szerzői jogokat is védeni kellene. (Egészen addig, amíg a védelem nélkül nem születne meg a mű.) Ezek után egrészről ma nincsen rájuk valami nagy szükség, és erre azért vannak is próbálkozások. (Pl: nézd meg az Éljen a piac! cikket.) A másik kérdés pedig (az igazi), miszerint árulhatja-e valaki a kiadó megkérdezése nélkül a terméket. Én nem nagyon látom okát, hogy a kiadó miért korlátozhatná a potenciális eladókat. (Azért, hogy jobban le tudja fölözni a piaci extraprofitot? Ez azért eléggé gyenge érv, legalább mondja mellé, hogy a következő választásokon majd engem támogat a profit felével!) Vagyis az igazi kérdés az, hogy megtilthatja-e a kiadó bárkinek is, hogy az ő termékét árulja, ha az eladó vállalja, hogy a hatályos jog szerint jár el? Ezek után ez a kérdés, habár valóban izgalmas, ha felmerül, de a válasz egyértelmű: nem.

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>