A jövő itt van

A Harvard Business Reviewban jelent meg egy cikk, amiben leírják, hogy egyes országok, kultúrák mennyire tekintenek előre a jövőbe, illetve mennyire összpontosítanak a rövidtávú eredményekre. Hazánk a negatív várakozásoknak megfelelően teljesít:

The least future oriented were Russia, Argentina, Poland, and Hungary.

A cikk azt is megjegyzi, hogy a jövőbe tekintés korrelál az egy főre jutó GDP-vel, az inovációval, az önbizalommal és a boldogsággal. Szomorú valóság!

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy rövid távú gondolkodásunk ellenére kiemelkedően versenyképesnek számítunk. Ezek szerint lehet, hogy amikor alacsony versenyképességről beszélünk otthon, akkor valójában nem rendszerszintű válaszokat kellene adni (mint állami támogatások, adók, stb), hanem kifejezetten csak az időhöz való hozzáállásunkat, a kultúrát kellene megváltoztatni. És mint azt a cikk írja, ez nem utópia!

2 Responses

 1. hidijani szerint

  Ez a jövőorientáció érdekes dolog, szivesen látnék erre vonatkozó - közvetlen vagy közvetett - mérést. A hivatkozott cikk a jövőorintációt a “Szerinted mennyire jövőorientált a társadalmad” kérdésre adott válaszokból meriti, ami azért lássuk be, elég szujektiv egy mérce. Belőni ezt egy 7-es skálán nem könnyű.

  Hogyan is válaszolnék rá? Ismerem a honfitársaim ezzel összefüggő döntéseit? Miből tudhatom, hogy mennire jövőorientáltak?

  Mondják, hogy a jövőorientált társadalmak gazdagabbak, versenyképesebbek, innovativabbak és sokat takaritanak meg. Körülnézek itthon, és azt látom, hogy szegények vagyunk, nem különösebben versenyképesek, lemaradók a kutatás-fejlesztésben és eladósodottak. Hát persze, hogy nem lehetünk jövőorientáltak!

  És láss csodát, ez a mutató jól korrelál a GDP-vel, versenyképességgel, innovációval…

 2. szigel szerint

  Jó, de azért azt ne felejtsük el, hogy csak az összefüggés egyértelmű, az ok-okozati viszony nem. A modelleredményeket úgy is lehet magyarázni, hogy a gazdagabb kultúrák engedhetik meg maguknak a hosszabb távú gondolkodást. Ez nem is elképzelhetetlen: akinek nincsenek napi gondjai, megengedheti magának, hogy többet foglalkozzon a jövővel.

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>