A HÖOK a hallgatók érdekei ellen

Ismét megszólalt a HÖOK, és ismét baromságokkal foglalja le még a nol olvasóit is. Régi mondókáját követve nekiment a hallgatói juttatásoknak. De már megint miért? Eddig még nem volt olyan alkalom, hogy egyet tudjak érteni az országos képviseletemmel. Dühítő!

Legutóbb az alakuló felsőoktatási reformtervet torpedúzta meg a rektori tanáccsal együtt. Szegényeket zavarta, hogy az egyetemen tanulni kell, a tanárokat pedig ki lehet rúgni ha nem teljesítenek. Borzasztó!

Most ismét megszólaltak a tandíj bevezetése ellen, ami kicsit is gondolkozni tudó ember számára nyilvánvaló hatásokkal jár.

  • A tandíj a hallgatókat tanulásra ösztönzi, hiszen megemeli a tanulás költségeit.
  • Ennek következtében a tandíj a szegényebb rétegektől elzárja a felsőoktatást.
  • Továbbá a tanulók erősebb érdekeltsége kikényszeríti a magas szintű oktatást is.
  • A magasan képzett fiatalok egyrészről hasznosak saját környezetüknek (többet visznek majd haza), másrészről pedig a társadalomnak (munkahelyet teremtenek, GDP termelnek). A tandíj bevezetésére a hasznok felosztása nem változik, csak a költségeké.

A fenti hármasból két érv szólhat a tandíj ellen a második és az utolsó. A második valóban erős érv, az egyetlen gond vele az, hogy a mai felsőoktatás sem mobilitáspárti. Nézzük csak meg a statisztikákat! Hány roma fiatal jut el az egyetemig? (Oké, erről nincsen statisztika, mert az igazság fájdalmas, ezért pedig személyiségi jogokat sért.) Kevés. Milyen eséllyel lesz egy alföldi parasztfiúból agykutató? pozitív 0 Baj, hogyha ezen a rendszeren tovább rontunk? Szerintem már önmagában sem nagy gond, de ha változtatunk, akkor legalább egyértelmű lesz, hogy szükség van egy működő diákhitelrendszerre. Ez pedig ismét a felsőoktatás fejlődését segítheti elő.

A másik kérdés már sokkal izgalmasabb! Elméletileg azt kellene megnézni, hogy ha 100 Ft-ot ér a társadalom számára egy újabb diplomás, akkor ebből a 100 Ft-ból mekkora összeget kap meg a diplomás családja, és mennyit a társadalom többi tagja. Utána pedig ugyanilyen arányban kellene viselni a képzés költségeit is. A tandíj nélküli állapot valami olyat jelent, hogy az egyén számára kb 10Ft-ot hoz a diploma, míg a társadalom többi tagjának 90-et. (Ennél sokkal szofisztikáltabb elemzések is vannak. Ezek csak ad-has számok.) Aki már látott életében diplomást, megnézte, hogy mennyi a diplomás átlagbér és a nem-diplomás átlagbér, stb. az tisztában van a fenti arányok helytelenségével is. Az ösztöndíj bevezetése ezeken az arányokon változtathatna, és egy ilyen változás éppen, hogy igazságosabbá tenné a rendszert!

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>