A Hálózati készenléti index

A World Economic Forum ma publikálta a “The Global Information Technology Report”-ját. Habár egyetértek azzal, hogy különösen a 33-ik helyre érve ma nem ez a legégetőbb terület Magyarországon, talán érdemes néhány percet elidőzni az ICT témán is. Különösen, mert a jelentés egy szerintem nagyon fontos idézettel, és gondolattal indít:
Ray Kurzwell amerikai jövőkutató figyelte meg, hogy “A tizenkilencedik században több technológiai változást láthattunk, mint az azt megelőző kilencben együtt. Utána a huszadik század első húsz évében több fejlődést, mint a teljes tizenkilencedik században. […] Ugyanígy a 21. században se száz évnyi - sokkal inkább 20 000 évnyi haladást - fogunk megélni (a mai ütemben számolva)” Egy ilyen meglepő állítás, ha igaznak bizonyul, jelentős hatással lesz arra, hogy miképpen éljük mindennapjainkat és végezzük munkánkat. Ez azt jelenti, hogy a nem várt változásokhoz való alkalmazkodás képessége lesz minden területen nem csak a siker, de a túlélés paradigmája is.(kiemelés tőlem)

A lényeg, hogy egy behálózott világra leginkább Dánia (és általában a Balti államok) készült fel, az USA pedig mindössze a7. helyett tudta megszerezni. Ez persze azonnal gondolkodóba ejti az embert a mérőszám helyességéről is, hiszen mégiscsak nehéz tagadni, hogy ma a világ vezető egyetemi mind az államokban vannak, és híresek a kockázati tőkebefektetők is.

Persze ha az index helyes, akkor pedig nagyon szép látni, hogy tudományos szinten innovatívnak lenni, még nem jelenti azt, hogy a társadalom szélesebb rétegei is élvezik az innováció előnyeit. (És ha jól értem, akkor az index valami ilyesmit szeretne mérni.)

Egyébként kicsiny hazánk szokásos vetélytársainkat éppen megelőzi, a Csehektől ugyanis mindössze 0.05 “hálózati készenléti index”-egység választja el. Ezzel szemben ha egy kicsit tágítjuk a képet, akkor viszont be kell látni, hogy a velünk egy időben csatlakozó EU-tagok közül Szlovénia, Málta és a kiemelkedő 20-ik helyen Észtország is előttünk halad. (Már megint!)

Az összefoglaló alapján ha valaki netán több részt is olvasna belőle, légyszi ossza meg velem is az élményeit.

One Response

  1. adaniel szerint

    Azért a jövőkutatás egy kicsit laza paradigma…

Mondd el a véleményedet!

XHTML: Néhány HTML elemet bátran használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>